Update kabinetsplannen zzp-ers

Voor opdrachtgevers komt er een opdrachtgeversverklaring. Die ontvangt de opdrachtgever na het invullen van een nog te ontwikkelen webmodule. In die module zal het gezagscriterium, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst, zo veel mogelijk worden verduidelijkt. Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid over het (niet) verschuldigd zijn van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zolang wordt gewerkt conform ingevulde antwoorden in de webmodule.

Het kabinet treft daarnaast maatregelen om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt te voorkomen en professionals aan de bovenkant meer ruimte te geven. Het streven is deze maatregelen, alsmede de opdrachtgeversverklaring, per 1 januari 2020 in werking te laten treden.

Naast het verduidelijken van het gezagscriterium ten behoeve van de webmodule zal het kabinet de wet zo aanpassen dat gezag voortaan meer getoetst wordt op basis van materiële in plaats van formele omstandigheden. Dit is complexe materie die mogelijk alle werkenden raakt. Om de introductie van de andere maatregelen hiermee niet te belasten, pakt het kabinet dit separaat, maar voortvarend op.

Tip: Het blijft nog zeker twee jaar spannend rond de zzp-er. Zorg dat u als opdrachtgever, werkgever en zzp-er op de hoogte blijft van de laatste stand. Dan kunt u tijdig uw richting bepalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *